Barion Pixel
Top
Image Alt

Shop

Verjus

1 690 Ft

„A dűlő kincse”: Lágy savak, egészségvédő polifenolok és antioxidánsok palackba zárva.

Saját, vegyszermentes szőlőnkből készült verjus (zöldszőlőlé). Kíméletesen szűrt, pasztőrizálással tartósított. Alkoholmentes, ként nem tartalmaz.

Kiszerelés: 500 mL

4 készleten

- +
Cikkszám: T-VERJUS-500 Kategória: Címkék: , , , ,

Leírás

Verjus –

„A dűlő kincse”

Vegyszermentes szőlőből készült, borostyánszínű, kézműves termék. Sokrétűen felhasználható. Szeretnénk, ha az emberek újra felfedeznék a verjust. Azt a a hazánkban egykoron népszerű verjust, ami az utóbbi párszáz évben kikopott a köztudatból.

verjus-zoldszolole-verjuice-kezmuves-vegyszermentes

Miért ajánljuk a verjust?

  • Mert vegyszermentes szőlőből készítjük.
  • Mert a verjus felhasználásával készült ételek és italok szerintünk finomabbak, mint a citrom (vagy citrompótlók, étkezési savak) felhasználásával készült termékek. A citrom jellegzetesen kaparósan savas ízével szemben a zöldszőlő lágyabb, kellemesen harmónikus összhatású savprofillal bír.
  • Mert hazai szőlő alapanyagból, itthon készül, nem pedig sokat-utaztatott citrusfélékből.
  • Mert a Verzsünádé kiemelkedően gazdag természetes polifenolokban, flavonoidokban, tanninokban, antioxidánsokban, azaz olyan összetevőkben melyek egészséged védelmét szolgálhatják [forrás].
  • Az előszeretettel használt citrusfélék (pl. citrom, narancs) héjának felhasználásakor különös óvatossággal kell eljárni [Lásd NÉBIH felhívás]. Olvasd el erről szóló blogbejegyzésünket ITT! A felületkezelt (nem bio/öko minősítésű) citrusfélék héja komposztálásra sem ajánlott, azok peszticidtartalma miatt!

Mi az a verjus?

Röviden, a verjus az éretlen szőlő kipréselt leve.

A verjus francia eredetű kifejezés, de német nyelvterületeken is ez a megnevezés terjedt el. Magyarul zöldszőlőlének is mondjuk, vagy ritkábban és régiesen agresnek.

A verjust az emberiség régota ismeri és használja. Már Hippokratész (Kr.e. 460-370) is említést tett róla, mint gyógyhatású szer. Az ókori rómaiak és görögök után a középkorban is elterjedten használták, mint savanyító, emésztést serkentő és gyógyhatású szer [forrás]. Népszerűségét a Közel-Keleten máíg megőrizte, Iránban például “Abe ghureh” néven ismerik, de Törökországban is találkozhatunk vele “Koruk suyu” néven [forrás]. Hazánkban ez a valaha kedvelt savanyítószer – elsősorban az olcsó import citrom megjelenése miatt – mára szinte kiveszett a köztudatból.

Kicsi, zöld, kemény – jó ez valamire?

bio-verjus-zoldszolole-verjuice-bianca

Mi történik a szőlővel érés során? A kezdetben kisméretű, kemény, zöld bogyók kikerekednek, lédússá válnak, s elnyerik a fajtára jellemző színüket. A szürethez közeledve a szőlő megédesedik, cukortartalma nő, a savak pedig „elégnek”, azaz savtartalma csökken. Ezzel párhuzamosan nagymértékben csökken számos, élettani-egészségügyi szempontból kiemelkedő jelentőségű összetevő koncentrációja, mint például a polifenolok és antioxidánsok [forrás]. Biztosan sokszor hallottad már azt, hogy a bor antioxidánsokban gazdag. De tudtad azt, hogy a zöldszőlő ezekben a vegyületekben sokkal-sokkal gazdagabb?

A verjusnak tulajdonított jótékony hatások

Az elmúlt évtizedben a zöldszőlő a tudományos érdeklődés középpontjába került, s évről évre egyre több, a verjus és az abból kivont összetevők jótékony hatásait vizsgáló tanulmány jelenik meg. A teljesség igénye nélkül, jelöljünk meg néhányat a feltételezett tulajdonságok közül:

  • hozzájárulhat a sejtkárosótó szabadgyökök ártalmatlanításához [forrás];
  • antimikrobális, antibakteriális [forrás],
  • emésztés serkentő [forrás],
  • antitumor aktivitással bírhat [forrás];
  • részt vehet a vércukorszint szabályozásában [forrás];
  • és a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésében [forrás].

Dr. Zanathy & Dr. Lukácsy, Mi is az a verjus? AGROFÓRUM 21:7 (2010) 94-96


Összetétel

100% verjus (zöldszőlőlé)

Mit nem tartalmaz a verjus?

  • Tartósítószereket (pl. kálium-szorbát, nátrium-benzoát, kén),
  • savanyítószereket (étkezési, pl. citrom- és foszforsavakat),
  • hozzáadott aromákat ill. egyéb kivonatokat,
  • élelmiszerszínezékeket,
  • aszkorbinsavat,
  • ként,
  • és hozzáadott vízzel sincs higítva!

Felhasználása

Használat előtt rázd fel!

A termék nem rostos. Kíméletesen szűrjük, de derítőszereket nem használunk. Mindez azt eredményzi, hogy a szőlő húsából származó apró rostocskák idővel kiülepethetnek az aljára. Ez a finom üledék rázással visszaforgatható a főtömegbe, azaz eltüntethető. Elég sokat dolgoztunk azon, hogy ez ilyen legyen, reméljük Te is elégedett leszel az eredménnyel.

Italokhoz és ételekhez

Fogyaszthatjuk mézzel, cukorral vagy steviával/eritrittel édesítve, szódával hígítva, friss mentával, jégkockával! Egészségünkre!

Tellus_Manufaktura_Verzsunade_verjus_ital_szörp_1

Ízesthetjük kedvenc teánkat vele!

Tellus_Manufaktura_Verzsunade_verjus_tea

A verjus népszerű összetevője különböző koktéloknak. Bevalljuk, mi is gyakran fogyasztjuk így. Van verjus-anyu és verjus-apu kedvenc receptünk is, de hogy ne kelljen kitenni a 18+ figyelmeztetést honlapunkra, ebbe most ne is menjünk bele, inkább átirányítunk, például ide.

verjus-koktel-verjuice-cocktail

Használhatjuk saláták készítéséhez is [Tápiódoboz receptje ITT].

verjus-salata-recept-tapiodoboz

És még sok minden máshoz, például fagylalthoz, mustárhoz, birsalmakompóthoz…Folytassuk?

Hogyan készült a verjus?

A Dörfl dűlő immáron 9 éve vegyszermentes szőlőjét éretlenül szedtük. A kemény, kicsi, zöld szőlőszemeket préseltük, kíméletesen szűrtük, majd pasztőrizáltuk.

Az éretlen szőlő lékihozatala alacsony, jellemzően 40-50% körüli csupán. Mi nem vetjük alá a szőlőt enzimes kezelésnek, ami amúgy bevett módszer a szőlőlékészítés ipari gyakorlata során, ahol pektinbontó enzimekkel kezelik a szőlőszemeket, hogy a lékihozalt növeljék, s a viszkozitást csökkentsék, ezáltal könnyebben szűrhetővé tegyék a lét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy üveg verjus (azaz 500 mL) elkészítéséhez mi hozzávetőleg 1 kg zöldszőlőt használunk fel.

Vegyszermentes gazdaság, gondos feldolgozás

A verjus vegyszermentes gazdaságunkból származó, saját, kézzel szüretelt, prémium minőségű szőlőnkből készült. A verjus gyártása a Neszmélyi-borvidéken található, kistermelői élelmiszergyártó helyünkön történik.

Verjus-éretlen-szőlő

Engedélyek: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya (Kistermelői regisztrációs szám: 10T0636), Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (FELIR azonosító:AB4267561, tevékenység azonosító: NEBIH1065828662)

 


Ne maradj le újdonságainkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj újdonságainkról az elsők között, első kézből!

Kövess minket itt is:

Tellus Manufaktúra InstagramTellus Manufaktúra FacebookTellus Manufaktúra TikTokTellus_Manufaktura_Youtube


További információk

Tömeg 900 g
Méretek 6 × 6 × 21 cm

Értékelések

There are no reviews yet

„Verjus” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…

v

Földbarát szépség a természettel egységben