Leírás
Verjus –
„A dűlő kincse”
Vegyszermentes szőlőből készült, borostyánszínű, kézműves termék. Sokrétűen felhasználható. Szeretnénk, ha az emberek újra felfedeznék a verjust. Azt a a hazánkban egykoron népszerű verjust, ami az utóbbi párszáz évben kikopott a köztudatból.
Miért ajánljuk a verjust?
- Mert vegyszermentes szőlőből készítjük.
- Mert a verjus felhasználásával készült ételek és italok szerintünk finomabbak, mint a citrom (vagy citrompótlók, étkezési savak) felhasználásával készült termékek. A citrom jellegzetesen kaparósan savas ízével szemben a zöldszőlő lágyabb, kellemesen harmónikus összhatású savprofillal bír.
- Mert hazai szőlő alapanyagból, itthon készül, nem pedig sokat-utaztatott citrusfélékből.
- Mert a Verzsünádé kiemelkedően gazdag természetes polifenolokban, flavonoidokban, tanninokban, antioxidánsokban, azaz olyan összetevőkben melyek egészséged védelmét szolgálhatják [forrás].
- Az előszeretettel használt citrusfélék (pl. citrom, narancs) héjának felhasználásakor különös óvatossággal kell eljárni [Lásd NÉBIH felhívás]. Olvasd el erről szóló blogbejegyzésünket ITT! A felületkezelt (nem bio/öko minősítésű) citrusfélék héja komposztálásra sem ajánlott, azok peszticidtartalma miatt!
Mi az a verjus?
Röviden, a verjus az éretlen szőlő kipréselt leve.
A verjus francia eredetű kifejezés, de német nyelvterületeken is ez a megnevezés terjedt el. Magyarul zöldszőlőlének is mondjuk, vagy ritkábban és régiesen agresnek.
A verjust az emberiség régota ismeri és használja. Már Hippokratész (Kr.e. 460-370) is említést tett róla, mint gyógyhatású szer. Az ókori rómaiak és görögök után a középkorban is elterjedten használták, mint savanyító, emésztést serkentő és gyógyhatású szer [forrás]. Népszerűségét a Közel-Keleten máíg megőrizte, Iránban például “Abe ghureh” néven ismerik, de Törökországban is találkozhatunk vele “Koruk suyu” néven [forrás]. Hazánkban ez a valaha kedvelt savanyítószer – elsősorban az olcsó import citrom megjelenése miatt – mára szinte kiveszett a köztudatból.
Kicsi, zöld, kemény – jó ez valamire?
Mi történik a szőlővel érés során? A kezdetben kisméretű, kemény, zöld bogyók kikerekednek, lédússá válnak, s elnyerik a fajtára jellemző színüket. A szürethez közeledve a szőlő megédesedik, cukortartalma nő, a savak pedig „elégnek”, azaz savtartalma csökken. Ezzel párhuzamosan nagymértékben csökken számos, élettani-egészségügyi szempontból kiemelkedő jelentőségű összetevő koncentrációja, mint például a polifenolok és antioxidánsok [forrás]. Biztosan sokszor hallottad már azt, hogy a bor antioxidánsokban gazdag. De tudtad azt, hogy a zöldszőlő ezekben a vegyületekben sokkal-sokkal gazdagabb?
A verjusnak tulajdonított jótékony hatások
Az elmúlt évtizedben a zöldszőlő a tudományos érdeklődés középpontjába került, s évről évre egyre több, a verjus és az abból kivont összetevők jótékony hatásait vizsgáló tanulmány jelenik meg. A teljesség igénye nélkül, jelöljünk meg néhányat a feltételezett tulajdonságok közül:
- hozzájárulhat a sejtkárosótó szabadgyökök ártalmatlanításához [forrás];
- antimikrobális, antibakteriális [forrás],
- emésztés serkentő [forrás],
- antitumor aktivitással bírhat [forrás];
- részt vehet a vércukorszint szabályozásában [forrás];
- és a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésében [forrás].
Dr. Zanathy & Dr. Lukácsy, Mi is az a verjus? AGROFÓRUM 21:7 (2010) 94-96
Mit nem tartalmaz a verjus?
- Tartósítószereket (pl. kálium-szorbát, nátrium-benzoát, kén),
- savanyítószereket (étkezési, pl. citrom- és foszforsavakat),
- hozzáadott aromákat ill. egyéb kivonatokat,
- élelmiszerszínezékeket,
- aszkorbinsavat,
- ként,
- és hozzáadott vízzel sincs higítva!
Felhasználása
Használat előtt rázd fel!
A termék nem rostos. Kíméletesen szűrjük, de derítőszereket nem használunk. Mindez azt eredményzi, hogy a szőlő húsából származó apró rostocskák idővel kiülepethetnek az aljára. Ez a finom üledék rázással visszaforgatható a főtömegbe, azaz eltüntethető. Elég sokat dolgoztunk azon, hogy ez ilyen legyen, reméljük Te is elégedett leszel az eredménnyel.
Italokhoz és ételekhez
Fogyaszthatjuk mézzel, cukorral vagy steviával/eritrittel édesítve, szódával hígítva, friss mentával, jégkockával! Egészségünkre!
Ízesthetjük kedvenc teánkat vele!
A verjus népszerű összetevője különböző koktéloknak. Bevalljuk, mi is gyakran fogyasztjuk így. Van verjus-anyu és verjus-apu kedvenc receptünk is, de hogy ne kelljen kitenni a 18+ figyelmeztetést honlapunkra, ebbe most ne is menjünk bele, inkább átirányítunk, például ide.
Használhatjuk saláták készítéséhez is [Tápiódoboz receptje ITT].
És még sok minden máshoz, például fagylalthoz, mustárhoz, birsalmakompóthoz…Folytassuk?
Hogyan készült a verjus?
A Dörfl dűlő immáron 9 éve vegyszermentes szőlőjét éretlenül szedtük. A kemény, kicsi, zöld szőlőszemeket préseltük, kíméletesen szűrtük, majd pasztőrizáltuk.
Az éretlen szőlő lékihozatala alacsony, jellemzően 40-50% körüli csupán. Mi nem vetjük alá a szőlőt enzimes kezelésnek, ami amúgy bevett módszer a szőlőlékészítés ipari gyakorlata során, ahol pektinbontó enzimekkel kezelik a szőlőszemeket, hogy a lékihozalt növeljék, s a viszkozitást csökkentsék, ezáltal könnyebben szűrhetővé tegyék a lét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy üveg verjus (azaz 500 mL) elkészítéséhez mi hozzávetőleg 1 kg zöldszőlőt használunk fel.
Vegyszermentes gazdaság, gondos feldolgozás
A verjus vegyszermentes gazdaságunkból származó, saját, kézzel szüretelt, prémium minőségű szőlőnkből készült. A verjus gyártása a Neszmélyi-borvidéken található, kistermelői élelmiszergyártó helyünkön történik.
Engedélyek: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya (Kistermelői regisztrációs szám: 10T0636), Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (FELIR azonosító:AB4267561, tevékenység azonosító: NEBIH1065828662)
Ne maradj le újdonságainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj újdonságainkról az elsők között, első kézből!
Feliratkozom!Kövess minket itt is:
Értékelések
There are no reviews yet