Barion Pixel
Top
Image Alt

Shop

Verzsünádé

1 990 Ft

(12 vásárlói értékelés)

A Verzsünádé* a Tellus saját fejlesztésű, vegyszermentes gazdaságból származó, zöldszőlő (verjus)-alapú itala. Frissítő, egyedi és megunhatatlan ízvilág: ez a dűlő kincse. Lágy savak, egészségvédő polifenolok és antioxidánsok palackba zárva, rád várva. Alkoholmentes termék.

* Védjegy oltalom alatt áll

 

Kiszerelés: 500 mL

37 készleten

- +
Cikkszám: T-VERZSUNADE-500-ML Kategória: Címkék: , , , ,

Leírás

Verzsünádé –

„A dűlő kincse”

A Verzsünádé (védjegy oltalom alatt áll) a Tellus saját fejlesztésű itala, ami a Magyar Élelmiszerkönyv alapján a gyümölcsszörp kategoriába sorolandó. Legjobb tudomásunk szerint a magyar ill. a nemzetközi piacon ilyen jellegű szörp még nem kapható. A Verzsünádé újdonságnak számít. Pontosabban egy régi, feledésbe merült kincsünk, a zöldszőlő újra-felfedezése. A Verzsünádé az éretlen szőlő kipréselt levéből, cukor hozzáadásával készült, sűrű szirup.

 

verzsunade-verjus-zoldszolo-kezmuves-szorp

Sokrétűen felhasználható. Akárcsak a szörpök, hígítva fogyasztandó. Mi az 1:9 higítási arányt javasoljuk, szódával felhúzva, hidegen. Ínyenceknek friss mentalevél és jégkocka is dukál. Ezenkívül kiváló tea ízesítő és koktélok összetevőjeként is remekel.

Verzsümicsoda? Milyennádé?

A Verzsünádé kifejezést a verjus [ejtsd verzsü] és a limonádé szavak összevonásából alkottuk. Reményeink szerint a Verzsünádé hamar kiszorítja majd a limonádé-koncentrátumokat a szórakozóhelyek teraszairól, éttermek és strandok környékéről. Szeretnénk, ha az emberek újra felfedeznék a verjust. Azt a a hazánkban egykoron népszerű verjust, ami az utóbbi párszáz évben kikopott a köztudatból.

Tellus_Manufaktura_Verzsunade_Verjus_Termekfoto_2022_4

Miért igyak Verzsünádét limonádé helyett?

  • Mert a Verzsünádé szerintünk finomabb: a citrom (vagy citrompótlók, étkezési savak) felhasználásával készült limonádé jellegzetesen kaparósan savas ízével szemben a zöldszőlőből készült ital lágyabb, kellemesen harmónikus összhatású savprofillal bír.
  • Mert hazai szőlő alapanyagból, itthon készül, nem pedig sokat-utaztatott citrusfélékből.
  • Mert a Verzsünádé kiemelkedően gazdag természetes polifenolokban, flavonoidokban, tanninokban, antioxidánsokban, azaz olyan összetevőkben melyek egészséged védelmét szolgálhatják [forrás].
  • A limonádékban előszeretettel használt citrusfélék (pl. citrom, narancs) héjának felhasználásakor különös óvatossággal kell eljárni [Lásd NÉBIH felhívás]. Mi is készítettünk egy interjút egy fiatal kutatóval, aki fungicidekkel foglalkozik. Olvasd el erről szóló blogbejegyzésünket ITT! A felületkezelt (nem bio/öko minősítésű) citrusfélék héja komposztálásra sem ajánlott, azok peszticidtartalma miatt!

Miben különbözik a Verzsünádé a hagyományos szörpöktől?

Nézd csak meg a konyhapolcodon álló szörpösüveged cimkéjét! Mit látsz rajta?

  • Ott van a víz az összetevők között? A Verzsünádé egy prémium kategóriás szörp, a gyártáskor a terméket nem hígítjuk vízzel.
  • Mi a helyzet az étkezési savakkal? Tesznek a szörpödbe mondjuk citrom- vagy foszforsavakat, hogy annak pH-ját beállítsák? A Verzsünádéhoz nem adunk!. Sőt, a Verzsünádé roppant gazdag olyan lágy szerves savakban, amik tudományosan elismerten egészségvédő hatással bírnak [forrás].
  • Adagolnak a szörpödhöz vagy felhasználnak a gyártása során antioxidánsokat, mondjuk aszkorbinsavat, hogy kellemetlen íz- és színváltozásokat elkerüljék? A Verzsünádénál erre nincs szükség, mert az magában egy antioxidáns-bomba. Egyre több tanulmány erősíti meg az éretlen szőlő levének eme jótékony hatását [forrás]!

Kezdjük az elején: mi az a verjus?

Röviden, a verjus az éretlen szőlő kipréselt leve.

A verjus francia eredetű kifejezés, de német nyelvterületeken is ez a megnevezés terjedt el. Magyarul zöldszőlőlének is mondjuk, vagy ritkábban és régiesen agresnek.

A verjust az emberiség régota ismeri és használja. Már Hippokratész (Kr.e. 460-370) is említést tett róla, mint gyógyhatású szer. Az ókori rómaiak és görögök után a középkorban is elterjedten használták, mint savanyító, emésztést serkentő és gyógyhatású szer [forrás]. Népszerűségét a Közel-Keleten máíg megőrizte, Iránban például “Abe ghureh” néven ismerik, de Törökországban is találkozhatunk vele “Koruk suyu” néven [forrás]. Hazánkban ez a valaha kedvelt savanyítószer – elsősorban az olcsó import citrom megjelenése miatt – mára szinte kiveszett a köztudatból.

Kicsi, zöld, kemény – jó ez valamire?

Mi történik a szőlővel érés során? A kezdetben kisméretű, kemény, zöld bogyók kikerekednek, lédússá válnak, s elnyerik a fajtára jellemző színüket. A szürethez közeledve a szőlő megédesedik, cukortartalma nő, a savak pedig „elégnek”, azaz savtartalma csökken. Ezzel párhuzamosan nagymértékben csökken számos, élettani-egészségügyi szempontból kiemelkedő jelentőségű összetevő koncentrációja, mint például a polifenolok és antioxidánsok [forrás]. Biztosan sokszor hallottad már azt, hogy a bor antioxidánsokban gazdag. De tudtad azt, hogy a zöldszőlő ezekben a vegyületekben sokkal-sokkal gazdagabb?verjus-verzsunade-kistermeloi-zoldszolo-szolo

A verjusnak tulajdonított jótékony hatások

Az elmúlt évtizedben a zöldszőlő a tudományos érdeklődés középpontjába került, s évről évre egyre több, a verjus és az abból kivont összetevők jótékony hatásait vizsgáló tanulmány jelenik meg. A teljesség igénye nélkül, jelöljünk meg néhányat a feltételezett tulajdonságok közül:

  • hozzájárulhat a sejtkárosótó szabadgyökök ártalmatlanításához [forrás];
  • antimikrobális, antibakteriális [forrás],
  • emésztés serkentő [forrás],
  • antitumor aktivitással bírhat [forrás];
  • részt vehet a vércukorszint szabályozásában [forrás];
  • és a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésében [forrás].

Dr. Zanathy & Dr. Lukácsy, Mi is az a verjus? AGROFÓRUM 21:7 (2010) 94-96


 

Összetétel

Zöldszőlőlé és cukor. Bizony, ilyen egyszerű ez.

Mit nem tartalmaz a Verzsünádé?

  • Tartósítószereket (pl. kálium-szorbát, nátrium-benzoát),
  • savanyítószereket (étkezési, pl. citrom- és foszforsavakat),
  • hozzáadott aromákat ill. egyéb kivonatokat,
  • kukoricából készült glükóz-fruktóz szirupot,
  • élelmiszerszínezékeket,
  • aszkorbinsavat,
  • és hozzáadott vízzel sincs higítva!

Felhasználása

Használat előtt rázd fel!

A verzsünádé nem rostos. Kíméletesen szűrjük, de derítőszereket nem használunk. Mindez azt eredményzi, hogy a szőlő húsából származó apró rostocskák idővel kiülepethetnek az aljára. Ez a finom üledék rázással visszaforgatható a főtömegbe, azaz eltüntethető. Elég sokat dolgoztunk azon, hogy ez ilyen legyen, reméljük Te is elégedett leszel az eredménnyel.

Hidegen

Fogyasszuk szódával, ízlés szerint hígítva, friss mentával, jégkockával! Egészségünkre!

Tellus_Manufaktura_Verzsunade_verjus_ital_szörp_1

Melegen

A Verzsünádé édes-savanyú ízvilága remekül érvényesül forrón fogyasztva. Őszintén szólva minket kicsit meg is lepett az, hogy mennyire kiteljesednek lágy savjai a forró vízzel felöntve. Vásárlói visszajelzések alapján nincs szükség teára. Valóban, nem kell hozzás semmit se adni: se teát, se mézet, se citromot, semmit! Forró víz, és kész! Esetleg egy kis menta -szerintünk a menta jól áll neki. Probáljátok ki ti is!

Tellus_Manufaktura_Verzsunade_verjus_tea

 

Télen egy csésze forró Verzsünádé jókedvre derít!

Fogyaszd egészséggel, fogyaszd mértékkel!

A mérték a lényeg! A Verzsünádé hozzáadott cukrot tartalmaz, fogyaszd mértékkel!

Hogyan készült a Verzsünádé?

A Dörfl dűlő immáron 7 éve vegyszermentes szőlőjét éretlenül szedtük. A kemény, kicsi, zöld szőlőszemeket préseltük, kíméletesen szűrtük, cukorral kevertük, majd pasztőrizáltuk.

Az éretlen szőlő lékihozatala kicsi: jellemzően 40-50% közötti csupán. Mi nem vetjük alá a szőlőt enzimes kezelésnek, ami amúgy bevett módszer a szőlőlékészítés ipari gyakorlata során, ahol pektinbontó enzimekkel kezelik a szőlőszemeket, hogy a lékihozalt növeljék, s a viszkozitást csökkentsék, ezáltal könnyebben szűrhetővé tegyék a lét. Ez azt jelenti, hogy mi körülbelül 1 kg zöldszőlőt használunk fel ahhoz, hogy 4 deci levet (azaz verjust) kapjunk.

Vegyszermentes gazdaság, gondos feldolgozás

A verjus vegyszermentes gazdaságunkból származó, saját, kézzel szüretelt, prémium minőségű szőlőnkből készült. A verjus gyártása a Neszmélyi-borvidéken található, kistermelői élelmiszergyártó helyünkön történik.

Verjus-éretlen-szőlő

Engedélyek: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya (Kistermelői regisztrációs szám: 10T0636), Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (FELIR azonosító:AB4267561, tevékenység azonosító: NEBIH1065828662)

 


Ne maradj le újdonságainkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj újdonságainkról az elsők között, első kézből!

Kövess minket itt is:

Tellus Manufaktúra InstagramTellus Manufaktúra FacebookTellus Manufaktúra TikTokTellus_Manufaktura_Youtube


További információk

Tömeg 900 g
Méretek 21 × 7 × 7 cm

Verzsünádé termékről 12 értékelés

  1. koveics

    Csak ajánlani tudom! Kellemes, különleges ízű ital, természetes alapanyagból, jól elkészítve.

    Jó limonádénak, alkoholmentes fröccsnek vagy egy forró italba ízesítőnek. Rövid italhoz (pl. vodka) is jó párosítás szerintem.

  2. Dorka

    Nyáron a nagy melegben kóstoltuk. Sok jéggel, szódával és mentalevelekkel ittuk. A lányaim soha nem isznak szénsavas italokat, még a szódát sem, de a verzsünádét még ők is kifejezetten szeretik kérik. Én pedig szívesen adom nekik, mert tudom, hogy csak természetes, egészséges összetevőkből áll. Nagyon örülök neki, hogy már elérhető lett. Biztosan fogunk venni. Akár ajándéknak is jó ötlet szerintem, mert nagyon különleges. Külön kiemelem, hogy nagyon szép a csomagolása.

  3. Luca

    Olyasminek kell elképzelni, mint egy házi almafröccs vagy málnaszörp, csak még finomabb. A gyerekek különösen szeretik.

  4. Zsófi

    Forró nyári napokon egy igazi,kellemes felüdülést biztosít egy nehéz nap után.Természetes,üde,frissítő ízével igazán jó üdítő.

  5. BCsilla

    Nekünk nagyon ízlik. Nem hasonlít semmilyen más szörpre, egészen különleges íze van!

  6. Balázs

    Nagyon finom! Csak ajánlani tudom!

  7. CzCsilla

    Nekem már volt hozzá szerencsém, isteni! De jó, hogy végre kapható!

  8. Kovácsné Marafkó Bernadett

    Különleges, olyan amilyet még sosem kóstoltál előtte. Pont annyira édes amennyire kell. Hideg vagy meleg van, mindig jó inni.

  9. MAmbrus

    Limonádé és szörp keverékére hasonlít leginkább, nyáron fröccsként, jéggel a tökéletes frissítő. Sima vízzel is simán csúszik, a finom, nem túl édes íze miatt.
    Csak ajánlani tudom:)

  10. Károly

    Eddig mindenki 5 csillagot adott, ami gyanús lehet. Viszont szerintem is tényleg nagyon jó, úgyhogy nem húzom le… Ha épp nem lehet fröccsöt inni, akkorra ajánlanám. Illetve sima vagy bodzás limonádé helyett.

  11. László (megerősített tulajdonos)

    Nagyon finom, új, frissítő íz! Nagyságrendekkel jobb, mint bármelyik szörp a boltban. Ízlik az egész családnak. Az meg, hogy polifenolok és antioxidánsok is vannak benne, az csak hab a tortán!

  12. Csatika

    „Nagyon nagyon finom, és nagyon mindenkinek ajánlom”, mondja a kislányom, aki nyáron kóstolta, és egy nap alatt megivott egy üveggel, hígítva persze.🙂

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

v

Földbarát szépség a természettel egységben