Leírás
Grapoila Kendermagliszt
A kendermag évszázadok óta ismert, sokoldalú és rendkívül jótékony hatású táplálékunk. Elengedhetetlenül fontos esszenciális aminosavakat, valamint nagy mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmaz. Magas rosttartalma elősegíti az emésztést. Rendkívül könnyen felszívódik, így nagymértékben hozzájárulhat az erős és egészséges immunrendszer fenntartásához.
A Grapoila kendermagliszt sokoldalúan felhasználható. Süthetünk vele péksüteményeket és kenyereket. Akár teljes egészében helyettesíthetjük a búzalisztet kendermagliszttel, de fele-fele arányban is használhatjuk más magliszttel. Müzlibe vagy turmixokba is keverhetjük. Egészséges, laktató, fehérjedús és nagyon finom. A gluténmentes étrendet követők is fogyaszthatják.
Tápérték
Kapcsolódó recept:
Kovászos kenyér kendermagliszttel
Hozzávalók:
- 320 g BL80 búzafinomliszt
- 100 g aktív kovász (30, 35, 35)
- 80 g kendermagliszt
- 8 g só
- 260 ml víz
- kukoricaliszt a szakajtóba
- 1/2 kávéskanál instant élesztő (elhagyható)
Elkészítés:
Sütést megelőző este megetetjük a 30 g kovászt 35 g víz és 35 g búzakenyérliszttel és a pulton hagyjuk érni. Másnap reggel a vizet összegyúrjuk az élesztővel, a kendermagliszt és a búzakenyérliszt keverékével, majd 30-60 percig pihentetjük. Ekkor hozzádagasztjuk az aktív kovászt, 10 percig pihentetjük, végül beledagasztjuk a sót. Letakarva pihentetjük, majd 3-4 órán keresztül 1/2 óránként áthajtogatjuk vizes kézzel úgy, hogy a tészta egyik szélét megfogjuk, elkezdjük óvatosan felfelé meghúzni, majd áthajtjuk a vele szemben lévő oldalra és a tál forgatása közben, 4-5 ilyen hajtogatással körbeérünk a tésztán. A negyedik óra végére szépen megkel kenyerünk, enyhén lisztezett deszkára borítjuk és A4-es lap méretűre húzzuk, majd az alját a közepére hajtjuk, majd az így keletkezett jobb és bal alsó csücsköt középen egymásra hajtjuk, végül fentről középre lezárjuk a tésztát, feszesre húzzuk. Megfordítva gömbölyítjük, kukoricaliszttel szórjuk és kukoricaliszttel szórt szakajtóba vagy kivajazott kenyérsütő formába tesszük. Letakarva 1,5 órát kelesztjük, majd előmelegítjük a sütőt 230 fokra jénaival/vaslábassal együtt (légkeveréssel 210 fok). A forró edénybe belefordítjuk a kenyeret, bemetsszük gilette pengével 1,5 cm mélyen és 30 percig fedővel együtt 230 fokon, majd fedő nélkül 200 fokon további 25 percig sütjük. Kivesszük, vízzel spricceljük és rácson hagyjuk kihűlni.
A recept Smuczer Hanna érdeme. Még több szuper receptet találsz ITT!
Értékelések
There are no reviews yet